Medvirkning

Barnehagen skal ivareta barnas rett til medvirkning ved å legge til rette for og oppmuntre til at barna kan få gitt uttrykk for sitt syn på barnehagens daglige virksomhet, jf. barnehageloven § 1 og § 3, Grunnloven § 104 og FNs barnekonvensjon art. 12 nr. 1. Barna skal jevnlig få mulighet til aktiv deltakelse i planleggingen og vurderingen av barnehagens virksomhet. Alle barn skal få erfare å få innflytelse på det som skjer i barnehagen.

BARNS MEDVIRKNING

I dette ligger ikke at ansvaret for hvordan barnehagen skal være overlates til barna, og heller ikke at barna får myndighet til å ta avgjørelser om hvordan barnehagen skal være. Barna får imidlertid en status som en slags høringsinstans, i den forstand at de voksne i barnehagen må ta barna med på råd i det omfang som alder og utvikling tillater.

Selv om barnet ikke er i stand til å ta en avgjørelse eller til å se konsekvensene av sitt syn, er det ikke til hinder for at de får uttrykke sin mening om saken. Det blir deretter opp til den voksne å vurdere hvilken vekt barnets syn skal tillegges.

De voksne skal ha tid og rom for samtale med barna om deres opplevelser og ønsker i det daglige innholdet i barnehagen

Vi skal også prøve å gi barna innsikt i konsekvensene av valgene sine, da etter alder og modenhet.